Den beste kaffen

For å få det beste resultatet i koppen er det endel ting du må tenke på. Under finner du de viktigste tipsene. God fornøyelse!

Ting du må huske på

1 Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Kaffe ødelegges av dårlig rengjorte kaffetraktere, tilberedingsutstyr og skitne serveringskanner. Det er belegg fra vann eller kaffe som setter bismak på kaffen og tetter etter hvert igjen vannrørene i trakteren. Rensemiddel er velegnet for rengjøring av alle typer kaffeutstyr. Alle traktere bør renses minimum hver 14. dag. Husk å skylle godt etter bruk. Rensemiddel fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikkene.

2 Hver type tilberedning og/eller kaffetype krever sin egen malingsgrad. Jo finere kaffen er malt, desto kortere tid bruker vannet på å trenge inn i kaffekornene og trekke ut de gode smaksstoffene. Malingsgrad du skal bruke avhenger av kontakttid på maskinen din. En tommelfinger regel er at jo lenger kontakttiden er mellom kaffen og vann, jo grovere malt skal kaffen være. For eksempel vil maskiner med enkoppsløsninger ha finmalt kaffe, da vannet trekker raskt igjennom.

3 Det er viktig å bruke friskt, kaldt vann. For at kaffen skal få den rette smaken.

4 Riktig mengde er viktig for å få det beste resultatet. En gylden regel er du skal bruke 60 g kaffe ( 6 strøkne måleskjeer) per liter vann. Da får du en god og fyldig kaffe. Friele har 10 grams måleskjeer i de fleste dagligvare-butikker.

5 Å lagre kaffen på riktig måte er viktig for at den skal holde seg lengst mulig. Kaffen bør alltid oppbevares i emballasjen den kommer i, alternativt kan du ha den i et lufttett glass eller beholder. Den bør også oppbevares tørt og i romtemperatur. Lys, luft og fukt kan nemlig resultere i at kaffen taper både smak og aroma.

6 Kaffen smaker aller best om den serveres straks den er ferdig. Den bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter. Da kan den få en besk eller brent ettersmak.

7 God fornøyelse!