Friele
  • Nettbutikk
  • Om Friele
  • Samfunnsansvar
  • Kontakt oss
  • Konkurranser
Meny
  • Vår kaffe
    • ↳ Vår kaffe
    • Frokostkaffe
    • Instant
    • Café Noir
    • Presskanne
    • Smakstilsatt
    • Fairtrade
    • Krone
    • Kapsler
  • Lage god kaffe
    • ↳ Lage god kaffe
    • Før du starter
    • Presskanne
    • Filterkaffe
    • Espresso
    • Americano
    • Steaming av melk
    • Instant
    • Kokekaffe
    • V60
    • Aeropress
  • Alt om kaffe
    • ↳ Alt om kaffe
    • Kaffeland
    • Fra bønne til kopp
    • Kaffe og helse
    • Kaffeoppskrifter
    • Visste du at?
  • Kaffe til din bedrift Bedriftskunde
  • Om Friele
    • ↳ Om Friele
    • Hva gjør vi
    • Vår historie
    • Pressemeldinger
    • Produktbilder
    • Personbilder
    • Logoer
    • PROFILMANUAL
    • Filmer
  • Samfunnsansvar
    • ↳ Samfunnsansvar
    • Samfunnsansvar
    • Miljø og klima
    • Sertifisert kaffe
    • Sporbarhet
    • Sosiale tiltak
    • Rapporter
    • Samarbeidspartnere
  • Kontakt oss
    • ↳ Kontakt oss
    • Forbrukerhenvendelser
    • JDE Professional
  • Konkurranser
  • Vår kaffe
  • Lage god kaffe
  • Alt om kaffe
  • Kaffe til din bedrift Bedriftskunde
  • Frokostkaffe
  • Instant
  • Café Noir
  • Presskanne
  • Smakstilsatt
  • Fairtrade
  • Krone
  • Kapsler
  • Før du starter
  • Presskanne
  • Filterkaffe
  • Espresso
  • Americano
  • Steaming av melk
  • Instant
  • Kokekaffe
  • V60
  • Aeropress
  • Kaffeland
  • Fra bønne til kopp
  • Kaffe og helse
  • Kaffeoppskrifter
  • Visste du at?
  • Hva gjør vi
  • Vår historie
  • Pressemeldinger
  • Produktbilder
  • Personbilder
  • Logoer
  • PROFILMANUAL
  • Filmer
  • Samfunnsansvar
  • Miljø og klima
  • Sertifisert kaffe
  • Sporbarhet
  • Sosiale tiltak
  • Rapporter
  • Samarbeidspartnere
  • Forbrukerhenvendelser
  • JDE Professional

Forretningen går i arv

  • Da Herman Friele kom til Bergen
  • Kaffe blir kultur
  • Forretningen går i arv
  • Brent kaffe – en ny epoke
  • Mellomkrigsårene
  • Norge 1939–1960
  • Spesialisering
  • Færre kaffeprodusenter
  • Fra lokal til nasjonal leverandør
  • Europas mest moderne kaffefabrikk
Forretningen går i arv

I 1835 solgte Herman Friele "Steinkjelderen" til sønnen Berent Friele, som da var 25 år gammel og den yngste av Frieles 18 barn. Han la ned ølproduksjonen som var blitt et ulønnsomt forretningsområde.

Berent Friele begynte å handle huder til garveriene i Bergen ved siden av krambodhandelen. Dette var en god inntekstkilde for den unge mannen. I 1850 følte Berent Friele at det var på tide å trekke seg ut av handelen med huder. En del andre kjøpmenn i Bergen var da begynt å direkteimportere huder fra Buenos Aires og Montevideo, og lønnsomheten forsvant.

Importen av kaffe, sukker og sirup utgjorde en stadig større andel av virksomheten. Frieles import utgjorde i 1835 nesten 20% av kaffen og 21% av sukkeret som ble konsumert i Bergen. I 1854 begynte Friele som første kaffeforhandler å direkteimportere kaffe fra Brasil. 

  • Kaffe blir kultur
  • Brent kaffe – en ny epoke

- Undermeny -

  • Da Herman Friele kom til Bergen
  • Kaffe blir kultur
  • Forretningen går i arv
  • Brent kaffe – en ny epoke
  • Mellomkrigsårene
  • Norge 1939–1960
  • Spesialisering
  • Færre kaffeprodusenter
  • Fra lokal til nasjonal leverandør
  • Europas mest moderne kaffefabrikk
  1. Du er her
  2. Om friele
  3. Vår historie
  4. Forretningen går i arv
  • YouTube
  • Kaffehuset Friele på Twitter
  • Instagram
  • Kaffehuset Friele på Facebook

Jacobs Douwe Egberts Norge

Postboks 175
5852 Bergen

Brukervilkår
Personvernerklæring

© Jacobs Douwe Egberts Norge 2019

Om Friele

Samfunnsansvar

Kontakt oss

Vår kaffe

Lage god kaffe

Kaffekalkulator (app)

Kaffeland

Alt om kaffe

Media

Nettbutikk

Bedriftskunde

Friele.no bruker cookies for å gi deg en bedre brukeropplevelse gjennom trafikkmålinger og optimalisering av innhold. Les mer om hvordan vi bruker cookies.