Americano

Americano er en Espresso tilsatt kokt vann. Passer perfekt om du liker smaken av espresso, men ønsker en mindre sterk kaffe, omtrent som filterkaffe.

Lag espresso først, og tilsett kokt vann. Espresso betyr å presse hurtig gjennom under trykk. Det er nettopp det som er prinsippet for espresso, vannet blir presset gjennom espresso-kaffen med 9 bar trykk. Kaffen er normalt mørkere brent og alltid svært fint malt. Når du tilsetter kokt vann av ønsket mengde, får du en mildere kaffe, men med den gode espresso-smaken.

Slik lager du Americano

Finmalt kaffen

1 Kaffen må være svært fint malt for at den skal slippe ut nok smak på den korte tiden den er i kontakt med vannet.

Press kaffen med tamper

2 Press kaffen sammen med et spesialredskap som heter tamper. Du kan fukte den malte kaffen lett med noen dråper vann før du setter i gang maskinen.

Ideelle trykket er 9 bar

3 Tilberedningen er basert på trykk, og det ideelle trykket er 9 bar. Vannet bør ha en temperatur på 92-96 grader C, og riktig kontakttid mellom kaffe og vann er ca. 25 sekunder. Tilberedningstiden kan en styre selv ved å regulere malingsgraden og å presse kaffen bedre sammen når den legges i bajonetten, ca 15 kg trykk. Dette er en treningssak.

Riktig tilberedt espressoen

4 Er espressoen riktig tilberedt skal det dannes et fint, jevnt og gyllenbrunt skum på toppen - crema. Cremaen skal være kompakt, og ha en jevn høyde på ca 3-4 mm over hele kaffens overflate. Den kan gjerne ha mørkere striper, og ørsmå bobler kan forekomme. Skummet blir gradvis mørkere - og blir borte etter 3-4 minutter. Til slutt heller du over i en større kopp, og tilsetter ønsket mengde kokt vann.