Hvordan bor kaffeplukkere?

Hvordan bor kaffeplukkere?

Fra bønne til kopp: I innhøstingsperioden er mange kaffefarmer avhengig av å ansette sesongarbeidere. Sertifiseringsprogrammet til Utz Certified ivaretar at disse arbeiderne får gode  arbeids- og boforhold.

Les mer

Opplev FrielesVerden

Kaffe vokser i bær på trær langs ekvator. Hver avling av kaffe har en unik smak akkurat som vin. I tillegg fremhever et hvert lands jordsmonn en distinkt smak. Friele Frokostkaffe er f.eks. en blend som består av unike smaker fra en rekke forskjellige land. Klarer du å definere hver smak?

Les mer om våre kaffeland

Kaffereise til Brasil

Kaffereise til Brasil

Publisert: 19. januar 2012

Denne uken reiser vi til Brasil for å snakke med gamle og nye venner.

Jeg gleder meg alltid til våre kaffereiser for det er da vi får oppleve nærhet til kaffedyrkingen, som en annen, men like viktig del av kaffeproduksjonen som det vi gjør i Bergen. Når vi forhandler om priser, snakker om avlinger og kvalitet på kontoret blir det ikke det samme som direkte samtaler med dem som er nærmest dette, nemlig kaffedyrkerne. Og eksportørene, varehusene og meglerne. Det er viktig å føle kaffedyrkingen på kroppen. Alt fra å lukte på kaffetrær, kaffebær og nyvaskete kaffebønner til å snakke med kaffemeglere og kaffebønder og lære mer om deres hverdag. Om det er noen som kan kaffeproduksjon er det Brasil. Kaffe står for ca. 10% av Brasils eksport og har i underkant av 2000 farmer.

Kaffehuset Friele kjøper mye av vår kaffe fra Brasil og har gjort det i mange år. Det føles godt å representere en norsk bedrift som har et slikt godt rykte og nære bånd med Brasil. Jeg er usikker på om vi hadde hatt tilgang til så god kvalitetskaffe om vi ikke hadde ivaretatt de gode relasjoner Friele-familien opprettet her flere tiår tilbake.

Kaffe opplever en gullalder. Kampen om de beste kaffebønnene er hardere enn noen gang. Flere i verden drikker kaffe, vi opplever spesielt en stor økning på forbruket og bevissthet i produsentland som Brasil. I tillegg er den jevne kaffedrikker blitt mer bevisst på kvaliteten. I Norge er vi bortskjemt med god kvalitetskaffe, har du fått en dårlig kopp kaffe i utlandet, vet du hva jeg snakker om. Vi har ingen planer om å redusere på kvaliteten fremover, heller tvert imot. Derfor er det enda viktigere for oss å være på hugget og opprettholde våre gode vennskap med Brasil samt føle kaffemarkedet på kroppen med slike besøk.

Denne gangen skal vi også innom Ipanema, som vi er medeier i, og som er en av de største og flotteste farmene i Brasil.

Jeg og vår råkaffeinnkjøper, Bernt Tveitsme, ser frem til denne reisen. Vi vil dokumentere noen opplevelser med bilder her, så snart vi er tilbake. Vi er spent på å høre nyheter om forventningene til avlingenes størrelse og kvalitet i 2012. 

 

Med vennlig hilsen,

Administrerende Direktør i Kaffehuset Friele

Olav Munch