Nordmenn og kaffe

Nordmenn og kaffe

Publisert: 13. oktober 2011

Nordmenn er blandt verdens største kaffedrikkere. Det er kanskje fordi vi brenner kaffen lysere fordi vårt rene friske vann fanger den gode kaffesmaken og gjør den mer drikkenes. Eller er det kanskje fordi kaffen varmer oss i kulden?

Nordmenn drikker omlag 9,6 kilo kaffe hvert år. Til sammenligning drikker amerikanserne 4,5 kilo og britene kun 2,4 kilo per hode. Vi brenner kaffen generelt lysere i Norge enn i andre land da dette fremhever den gode smaken og gjør det enklere å nyte flere kopper kaffe. I tillegg lever vi i et kaldt klima der gode varme drikker er en velkommen sosial olje.

Historisk

Kaffe ble kjent i Norge allerede ved slutten av 1600-tallet, men fikk først sitt gjennombrudd på 1800-tallet. Rundt 1840 - 1850 hadde kaffe rukket å bli en veletablert drikk i Norge. Importen økte fra 1/2 kg per person i 1825 til 2 kg per person i 1850, en firedobling og igjen tredoblet til 6 kg før 1914.

Frem til 1890 tallet ble kaffe solgt som rå, grønne kaffebønner i Norge. De ble brent hjemme hos forbrukeren, og fordi kaffen fort mister smak og aroma etter at den er brent, stilles det store krav til rask omløpshastighet.

Les mer om kaffens historiske inntog til Norge i Kaffebrennerens Tid.