– "Den balanserte smak"

Mexico

"Den balanserte smak"

Kaffe er et av Mexicos viktigste jordbruksprodukter. Landet er rik på minerale ressurser. Nitti prosent av den meksikanske kaffen er Arrabica-Varianter, og en stor del dyrkes økologisk. Det er i dag ca. 280 000 kaffebønder i Mexico.

Smak

Råkaffe innkjøper Bernt Tveitsme og administrerende direktør Olav Munch smaker på kaffe

Smak

Meksikansk kaffe er balansert, med litt over middels fylde og syrlighet. Smaken blir ofte betegnet som ukomplisert, og den meksikanske kaffen brukes gjerne i kaffeblandinger.

 

Kaffen fra Mexico er unik fordi kaffefarmene er omringet av en unik sammensetning av vegetasjon. 1000 meter over havet oppover fjellene vokser furutrær og tropiske skoger vokser under dette. Innimellom disse to helt unike skogsområdene dyrkes kaffe. Å våkse midt mellom to sterke skogspersonligheter er kanskje hvorfor den får en slik balansert smak.                                                                                                                                                                                                        

dyrking / Prosess

Veiing av nyplukket kaffe.

dyrking / Prosess

Den meksikanske kaffen klassifiseres etter hvilken høyde den er dyrket i.

Mest imponerende er den kaffen som Kaffehuset Friele kjøper fra Chiapas regionen. Denne kaffen er soltørket som er spesielt for Mexico.
Kaffebærene samles på store tørkeplasser på plantasjene. Her blir de spredt ut på store betongplattinger og snus flere ganger om dagen for at sol og vind skal tørke dem jevnt.
Om natten dekkes bærene til slik at fuktighet ikke kommer til. Etter 1 - 3 uker, avhengig av vær og vind er fruktkjøttet helt inntørket og man kan høre bønnene skrangle inne i fruktene. Denne prosessen er med på å få den søte smaken fra bærene inn i kaffebønnen. 

Fra få store til flere små

Fra få store til flere små

For 10-15 år siden kom 70 prosent av Mexicos kaffeproduksjon fra store kaffeplantasjer. I dag står imidlertid mindre produsenter bak det meste av kaffeproduksjonen.

På 1980-tallet, da kaffeprisen var høy og inntektene gode, ga meksikanske myn­dig­heter kaffebøndene lån og opp­fordret dem til å hugge ned skog og utvide kaffe­plantasjene sine. Rundt 1990 falt så råvareprisen på kaffe med 50 prosent. Samtidig fjernet myndig­hetene subsidier til kaffe­dyrking. Dermed falt kaffebøndenes inntekter kraftig i løpet av få år, og produksjonen gikk tilbake. Etter en ny pristopp mot slutten av 90-tallet, falt prisen med mer enn 80 prosent, men er nå tilbake på et mer "normalt" nivå. Delstaten Veracruz har som mål å plante andre og mer lønnsomme veks­ter på en tredel av arealet som har vært brukt til kaffedyrking, og kaffe­bønder mottar støtte for å planteskog i stedet for kaffe. Det tar imidlertid flere år før den nyplan­tede skogen blir inntektsbringende.

Kaffe fra Mexico

  • Fylde: 6 / 12
  • Syrlighet: 6 / 12
  • Brennegrad: 6 / 12
Friele FroKostKaffe Original

Friele FroKostKaffe Original

Kaffe fra Mexico

Friele FroKostKaffe Original

  • Fylde: 6 / 12
  • Syrlighet: 6 / 12
  • Brennegrad: 6 / 12

Les mer

Friele FroKostKaffe Original

Lag god presskanne kaffe

Lag god presskanne kaffe

Å tilberede kaffe i presskanne setter både den gode stemningen og er veldig enkelt! Det er raskt og enkelt å lage kaffe i presskanne, og ...

Lær å lage god presskanne kaffe her

Kaffe - elsket og hatet

Kaffe - elsket og hatet

Kaffens enorme popularitet og utbredelse verden over har gjort den til gjenstand for mange helseundersøkelser de siste tiårene. Men til t...

Les mer om Kaffe - elsket og hatet

Friele Miljøfyrtårn

Friele Miljøfyrtårn

For Kaffehuset Friele har det vært viktig å få på plass en miljøsertifisering for å dokumentere vårt miljøengasjement ytterligere for vår...

Les mer om Friele Miljøfyrtårn