– Blue Java's hjemland

Indonesia

Blue Java's hjemland

Indonesia's Blue Java er en fyldig kaffe med mye aroma og pikant ettersmak av mørk sjokolade og appelsin.

Smak

Kaffen fra Indonesia er krydret

Smak

Verdensberømt kaffe fra Indonesia som kjennetegnes av bønnens blålige farge.

Kaffen dyrkes 1400 meter over havet der jordsmonnet setter sitt tydelige preg på smaken. Herlig, intens aroma. Kaffen har en fyldig, krydret og bittersøt smak som flyter lett i munnen. 

Dyrking / Prosess

Skyggetrær

Dyrking / Prosess

Under 10% av kaffen som er produsert i Indonesia er arabica bønner.

Kaffehuset Friele kjøper kun Blue Java fra Indonesia, som er av sorten arabica. Denne dyrkes under såkalte skyggetrær som gjør at kaffebæret får anledning til å modnes langsomt. Dette gir kaffebærene mer saftighet og smak, like så som norske jordbær.
Les mer om skyggetrærenes effekt her.

Blue Java er som oftest behandlet ved den "våte metoden". Det vil si at kaffebærene går gjennom en fermiteringsprosess der kaffebæret løsner fra kaffebønnen og blir deretter vasket.
Les mer om metoder for fjerning av fruktkjøtt her.

Kaffen ble for fersk

Kaffen ble for fersk

Når dampskip tok over transporten av kaffe fra Indonesia fikk de klager fra vest om at den var blitt dårlig. Dette fordi kaffen kom mye raskere frem og kaffen var ferskere.

Indonesia utviklet derfor en aldringsprosess som skulle gjenskape smaken fra seilskipenes tid. Kaffen ble lagret under jorden for et år før den ble fraktet til vesten. Verden har lært mye om kaffe som ferskvare siden den gang og lagret kaffe er ikke like populær som den gang. Men man kan fortsatt oppdrive slik lagret kaffe med merkenavnene Old Government, Old Brown og Old Java.