– Kaffe fra et krydret landskap

India

Kaffe fra et krydret landskap

India er Asias andre største og verdens sjette største kaffeprodusent. Indias viktigste kaffedistrikter er Karnataka, Tamil Nadu og Kerala i det sørlige India. I dag eksporteres mye av Indias årlige kaffeproduksjon på 300 000 tonn til Europa, Japan og Midt-Østen.

Smak

Smak

I India blir kaffen dyrket under skyggetrær og ofte sammen med ulike krydder og frukter som gir kaffen fra India en unik smak.

Kaffe fra India kan ofte bære preg av krydder som pepper, kardemomme og kanel. Dette er fordi kaffen ofte dyrkes i sammen med andre planter. Kapok og Albizzia, for eksempel, blir ofte brukt som støtte til klatrende pepperplanter samtidig som de benyttes som skyggetrær for kaffen. Skyggetrær fungerer som en beskyttelse for kaffebærene, både mot sol og skadedyr. Kaffebærene får mulighet til å modne langsomt og beskyttet slik at smaken fra får utviklet seg til sin helhet. Og i denne prosessen fanger den aromaen fra omgivelsene som i tillegg til kryddertrær kan være appelsin- og sitrontrær.
Vasket arabica fra India anses å være den minst syrlige og glatteste arabicaen. Den har i tillegg en tykk, sjokolade liknende aroma. 

Dyrking / Prosess

Dyrking / Prosess

Kaffetrærne i India vokser under skyggen av tropiske trær som gjør at de modnes langsommere og fruktsukker og smaksstoffer utvikles.

En artig spesialitet er "monsun" prosessen, som stammer tiilbake fra seiltiden. Da tok det flere måneder for et skip å seile til Europa. I løpet av denne tiden ble kaffen utsatt for høy fuktighet, noe som forandret både farge og aroma, slik at kaffebønnene gikk fra å være grønne til å bli gulaktige.
I India er det også vanlig med både den våte og tørkede metoden for å fjerne fruktkjøttet, men mest kjent er kanskje Monsoon kaffen. Under tørking utsettes bønnene for den fuktige og salte monsunvinden som gjør at bønnene sveller og får en gyllen farge. Dette skaper en unik smaksprofil, nesten uten syrlighet.
Kaffen etterlater en moden og søtlig smak og er en annerledes kaffeopplevelse. En eksotisk kaffe som kan nytes alene eller etter et måltid. 

Ceylon kaffe

Ceylon kaffe

Indisk kaffe ble fort populært når den unike Ceylon kaffen fra Sri Lanka ble nærmest utryddet på grunn av en plantesykdom.

Ceylon kaffe fra Sri Lanka var verdenskjent og veldig ettertraktet for sin unike krydret smak. På grunn av høye kaffepriser og kvaliteten på Ceylon kaffe, ble store områder av landbruket omgjort til kaffefarmer på 1840-tallet. I 1869 ble det oppdaget en sykdom i kaffetrærene, Hemileia vastatrix eller kafferust. Dette ødela nesten all kaffeproduksjon i Sri Lanka. Og fra dette ble Ceylon kaffe et historisk og legendarisk smaksminne og Sri Lanka begynte sin berømte te-produksjon.