– Kaffens hjemland

Etiopia

Kaffens hjemland

Kaffen ble først oppdaget i Etiopia ved en tilfeldighet for nesten tusen år siden.

Smak

Smak

Kaffe fra Etiopia har en helt unik smaksprofil.

Kaffehuset Friele er best kjent med kaffesortene Yirgacheffe og Sidamo. Yrigacheffe gir blomstersmak, mens Sidamo gir en rund, søt og fyldig ettersmak. De er begge veldig aromatisk og blomstersmaken gir en parfymert smak. 
Etiopisk kaffe er kjent for å være aromatisk og syrlig. 

Dyrking / Prosess

Dyrking / Prosess

Etiopia kaffe er unik fordi dyrkingsmetoden ikke stammer fra europeiske metoder som ble innført i Afrika. Etiopia har dyrket kaffe i flere hundre år og er kjent for å være det mest kaffedrikkende produsentlandet.

Etiopisk kaffe blir for det meste dyrket 1500 meter over havet og i fuktige skogsområder sør-vest i landet. Det er relativt vanlig praksis for etiopiere å dyrke kaffe uten kunstgjødsel eller andre kjemikalier, men det er få offentlige sertifiseringsordninger som kan godkjenne merking som organisk. 
Cirka 10 til 15 prosent av kaffen er vasket. 

Kaffens krybbe

Kaffebær

Kaffens krybbe

Kaffens krybbe er Etiopia. Et land med ørken, fjell og skog hvor kaffen ble oppdaget ved en tilfeldighet, for nesten tusen år siden.

Sagnet forteller om gjetergutten Kaldi som en dag så at geite flokken han passet oppførte seg merkelig. De hoppet og danset som de aldri hadde gjort før. Kaldi tenkte det var noe de hadde spist, og oppdaget raskt at alle geitene søkte små røde bær som vokste på busklignende trær. 
Kaldi spiste en håndfull av de små bærene selv, og det tok ikke lang tid før også gjetergutten hoppet og danset rundt med sine geiter. En passerende munk så Kaldis oppførsel, munken ble forklart årsaken, og ikke lenge etterpå ble kaffen et viktig middel mot søvn under bønnen i klosteret. 
I det trettende århundre, i Persia, begynte man å brenne bærene, knuse og blande dem med kokende vann for å lage den oppkvikkende drikken som vi i dag kjenner som kaffe.