Kaffens krybbe er Etiopia. Et land med ørken, fjell og skog hvor kaffen ble oppdaget ved en tilfeldighet, for nesten tusen år siden.
Sagnet forteller om gjetergutten Kaldi som en dag så at geite flokken han passet oppførte seg merkelig. De hoppet og danset som de aldri hadde gjort før. Kaldi tenkte det var noe de hadde spist, og oppdaget raskt at alle geitene søkte små røde bær som vokste på busklignende trær.
Kaldi spiste en håndfull av de små bærene selv, og det tok ikke lang tid før også gjetergutten hoppet og danset rundt med sine geiter. En passerende munk så Kaldis oppførsel, munken ble forklart årsaken, og ikke lenge etterpå ble kaffen et viktig middel mot søvn under bønnen i klosteret.
I det trettende århundre, i Persia, begynte man å brenne bærene, knuse og blande dem med kokende vann for å lage den oppkvikkende drikken som vi i dag kjenner som kaffe.