Du yter mer med kaffe

Du yter mer med kaffe

Publisert: 13. oktober 2011

En av de viktigste erfaringene ved forskning på kaffens effekt, er at kaffe skjerper konsentrasjonen og evnen til ytelse.

Tekst: Cox/Frank Tangen

Folkedrikk nr 1!

Kaffe er en folkedrikk, ikke minst i Norge. Det finnes også mye forskning på kaffens virkninger, og stort sett er resultatene ikke bare at et moderat inntak av kaffe er trygt, det er til og med sunt.  En av de viktigste erfaringene er at kaffe skjerper konsentrasjonen og evnen til ytelse. Det er derfor ingen grunn til å se skjevt på dem som velger å ta en og annen kaffepause i løpet av dagen!

Ett eksempel er forsøk i simulator som viser at de som tar seg en kopp kaffe før en kjøretur gjør færre feil i trafikken enn andre.

Forskere ved University of Birmingham i Storbritannia har kommet frem til at et inntak av koffein og karbohydrater før trening kan forbedre prestasjonen til idrettsfolk.

Universitetet testet atleter innen sykling og triatlon som deltok i tre treningstester på to timer per sesjon. Gjennom øvelsen mottok atletene en av tre drikker; glukose, glukose blandet med koffein eller vanlig vann. Alle drikkene var blandet med et virkningsløst middel for å få dem til å smake det samme. Disse testene viste at prestasjonen til de som hadde fått glukose/koffein blandingen presterte bedre enn de som fikk vann eller kun glukose.

Sosialt over kaffekoppen

Enkelte studier viser at koffein øker kroppens opptak av karbohydrater. Forskerne fant ut at dersom de tilsatte 5 mg koffein per kilo kroppsvekt i en atlets sportsdrikk ville atleten kunne ta opp 26 % mer karbohydrater.

Koffeininntak før konkurranse har vært et kontroversielt tema innen sportslige kretser, og det var først i 2004 at koffein ble fjernet fra Verdens Anti Doping byrås liste over forbudte substanser. Det er svært vanskelig å regulere hvor mye koffein det skal være lov å innta før konkurranse, siden koffein også finnes i mange matvarer som sjokolade, nøtter, brus og som generell smakstilsetning. Det vil dermed være nærmest umulig å regulere inntaket.

Forbedrer det idrettsprestasjoner, fungerer det nok også på oss andre – i moderate mengder. Dessuten bidrar kaffekoppen til det sosial samværet – både på jobb og hjemme. Kanskje den rett og slett gjør hverdagslivet litt bedre for oss alle?

Kilde: Norsk kaffeinformasjon

Les gjerne mer om Kaffe og Helse på Norsk Kaffeinformasjon sine nettsider.