Kaffebrennerens tid

Kaffebrennerens tid

Publisert: 07. september 2011

I gode gamle dager brente og malte man kaffen selv. Kom det uventet besøk en dag måtte man først brenne kaffen, male den for så å koke den. 

Dette var en prosess som kunne ta litt tid og krevde kanskje mer oppmerksomhet enn mulig når man får besøk. Det var ikke lett å brenne kaffen riktig; den ble ofte brent til kull. 

På 1860-tallet var det offentlig debatt om hvordan best tilberede kaffen, noe som vår kjente eventyrsamler, Peter C. Asbjørnsen engasjerte seg i. 

"Taabelige bygdeskikke og riktige opskrifter forårsaker umaadelige nationaltab. Kaffen brændes for stærkt og koges for lenge. Thi ved at brænde den mørk, bliver den kul, og alle nærende og oplivende dele gaa bort i røg, og os, og den ringe mengde som er igjen, damper bort under den langvarige kogning, som er altfor almindelig".

Teknologijakt på den perfekte kopp kaffe

Det var på tide for kolonialgrossister, som Friele, å vurdere sin rolle i kaffeproduksjon. Starten på jakten etter en vinnende brenningsteknologi startet med Berent Friele jr. i 1892. Berent reiste på en teknologisk oppdagelsesferd til Tyskland, hvor man solgte ferdig brent kaffe. Han kom tilbake til Bergen med to kaffebrennere og de neste 10 årene jobbet han iherdig med å utvikle kaffebrenningsteknologien på Friele slik at det norske folk kunne nyte en god kopp kaffe.

Friele's lidenskapelige forhold til kaffe ble igangsatt med Berent's jakt på teknologien som kunne fremkalle kaffebønnen's forførende svarte olje. Det var et viktig utviklingssteg i kaffeforedlingens historie. Siden den gang har vår lidenskap ført til stadig nye teknologiske oppdagelser i jakten etter den perfekte kopp kaffe.