Hvordan bor kaffeplukkere?

Fazenda Santa Alina

Hvordan bor kaffeplukkere?

Publisert: 08. mai 2013

I innhøstingsperioden er mange kaffefarmer avhengig av å ansette sesongarbeidere. Sertifiseringsprogrammet til Utz Certified ivaretar at disse arbeiderne får gode  arbeids- og boforhold.

På kaffefarmen Santa Alina i Vale da Grama utenfor Pocos de Caldas i Sul de Minas,  Brasil er det  60 ansatte hele året. For innhøstingsperioden som er mellom mai og september må farmen ansette 200 ekstra sesongarbeidere. Siden Santa Alina er Utz-sertifisert må farmen oppfylle  krav om at arbeiderne skal få gode arbeids-, helse- og boforhold.
De som jobber med innhøstingen av kaffe er som oftest tilreisende sesongarbeidere. De bor ikke i nærheten av kaffefarmen og må derfor ha tilgang til midlertidige boliger. I tillegg er de avhengige av å tjene nok i løpet av disse 4 til 5 månedene som de kan leve på resten av året når de returnerer hjem. Utz Certified hjelper kaffefarmen med å tilrettelegge disse forholdene.

I denne filmen blir vi med Eduardo Sampaio, som er Field Representative for Utz Certified i Brasil -  til Santa Alina hvor han viser frem boligene kaffefarmen har bygget til sesongarbeiderne.- Det var flott å se hvordan Santa Alina har tilrettelagt det slik at kaffeplukkere og deres familier kan bo bra under innhøstingen, sier Atle Engelsen - som er ansvarlig for samfunnsansvar hos Jacobs Douwe Egberts (JDE). - Det er fint å se at slike sertifiseringsordninger som Utz Certified bidrar til slike gode forhold.

JDE ønsker å tilby kaffe som er produsert på en kvalitativ, miljøvennlig og sosialt ansvarlig måte. For å bidra til dette, har selskapet i de senere årene kjøpt sertifisert kaffe, og samarbeider med organisasjoner som har kompetanse på bærekraftig kaffeproduksjon, som for eksempel  Fairtrade og Utz Certified. Utz Certified hjelper kaffefarmer  å arbeide målrettet for å forbedre sosiale forhold, for å få mer miljøvennlige produksjonsprosesser og for å oppnå  lønnsom drift.