Fjerning av fruktkjøtt
Publisert: 13. oktober 2011
Kaffebønner kommer fra kaffebær som vokser på kaffetrær. Hvordan fruktkjøttet fjernes fra kaffebønnen er avhengig av hvilket klima kaffen er i og av hvilken kvalitet som er ønsket å selge.
Den Tørre Metoden
"Natural" kaffe
Tre hovedsteg;
1. Rengjøring - fjerne blader, kvister o.l.
2. Tørker hele kaffebæret etter innhøsting
- Siste del i tørkemaskin for å få riktig vanninnhold
- Tørking kan ta opptil 4 uker
3. Tilslutt tas det tørkede fruktkjøttet rundt bønnen bort
Denne prosessen gir en søtligere smak men det er en økt sjanse for fermentering.
"Pulped Natural" kaffe
1. Bærene blir "pulped" - fruktkjøttet fjernes
2. "Pulped" kaffe tørkes
- Fordel: Kortere tørking ute på patio
- Siste del i tørkemaskin for å få riktig vanninnhold
Prosessen gir en søtligere smak enn vasket kaffe og det er mindre sjanse for fermentering enn "Natural"
Den Våte Metode
Ved å legge kaffebærene i bløt løsner det ytterste skinnlaget på fruktkjøttet. Dette gjør det enklere å fjerne selve fruktkjøttet, såkal "pulping". En pulpe-maskin har hull/rister hvor kun kaffebønnen kan presses gjennom og gå videre i systemet. Det som er igjen er bønnen med en sølvhinne og pergament fremdeles inntakt, men med rester av fruktkjøttet som er som et planteslim.
Fermenteringen foregår i betongtanker eller basseng i 12 - 36 timer. Om fermenteringen er optimal gir dette en utrolig god smak, men det er
Vanlige betegnelser er "Semi-washed" og "Fully washed"