Fjerning av fruktkjøtt

Fjerning av fruktkjøtt

Publisert: 13. oktober 2011

Kaffebønner kommer fra kaffebær som vokser på kaffetrær. Hvordan fruktkjøttet fjernes fra kaffebønnen er avhengig av hvilket klima kaffen er i og av hvilken kvalitet som er ønsket å selge.

Den Tørre Metoden


"Natural" kaffe

Tre hovedsteg;


1. Rengjøring - fjerne blader, kvister o.l.
2. Tørker hele kaffebæret etter innhøsting

  • Siste del i tørkemaskin for å få riktig vanninnhold
  • Tørking kan ta opptil 4 uker

3. Tilslutt tas det tørkede fruktkjøttet rundt bønnen bort 

Denne prosessen gir en søtligere smak men det er en økt sjanse for fermentering.

"Pulped Natural" kaffe

1. Bærene blir "pulped" - fruktkjøttet fjernes
2. "Pulped" kaffe tørkes 

  • Fordel: Kortere tørking ute på patio
  • Siste del i tørkemaskin for å få riktig vanninnhold

Prosessen gir en søtligere smak enn vasket kaffe og det er mindre sjanse for fermentering enn "Natural"  



Den Våte Metode


Ved å legge kaffebærene i bløt løsner det ytterste skinnlaget på fruktkjøttet. Dette gjør det enklere å fjerne selve fruktkjøttet, såkal "pulping". En pulpe-maskin har hull/rister hvor kun kaffebønnen kan presses gjennom og gå videre i systemet. Det som er igjen er bønnen med en sølvhinne og pergament fremdeles inntakt, men med rester av fruktkjøttet som er som et planteslim.

Fermenteringen foregår i betongtanker eller basseng i 12 - 36 timer. Om fermenteringen er optimal gir dette en utrolig god smak.

Vanlige betegnelser er "Semi-washed" og "Fully washed"