En ekte kaffenerd

En ekte kaffenerd

Publisert: 13. oktober 2011

"Onkel Berent" er et viktig ankerpunkt i Friele sin historie. Hans eventyrlyst, kompetanse og sympatiske karisma førte ham fra den ene enden av kloden til den andre og enda videre. Berent Johan Beyer Friele får mye av æren for konseptet bak vår stolthet Friele Frokost kaffe og våre gode forhold i Brasil.

En lidenskapelig reise

Etter flere års kaffestudier i Tyskland, reiste Berent Friele på en oppdagelsesferd til kaffelandet Brasil. Han landet i Santos, som er en ulmende by og hjerte av all kaffehandel i Brasil i 1916. Berent var ressurssterk og fant raskt en jobb hos kaffemeglerne i Santos. Han ble engasjert og fant seg for frem i språk og næringen. På grunn av krigen ble selskapet Berent jobbet i svartelistet og han måtte finne en ny hverdag. Berent reiste dypere inn i kafelandets hjerte og lærte enda mer om kaffe. Han reiste rundt på kaffefarmer i Brasil og lærte om kaffe, dyrking og innkjøp. Han utviklet en unik kunnskap om kaffe og ble fort kjent for hans talenter og forståelse for verdensmarkedet.

I 1928 var ryktet om Berent Frieles forståelse for kaffe og markedet nådd USA og han ble president i The American Coffee Corporation som var verdens største kaffeimportfirma. Med hans kontakter, flytende flerspråklighet og kjennskap til kaffe på verdensmarkedet, ble han en uunværlig ressurs for latinamerikanske forretningsfolk. Han var også en stor ressurs for familiefirmaet B. Friele og Sønner i Norge. 

Eight O'Clock Coffee

Allerede i 1938 lanserte Friele Frokost kaffe. Blandingen er inspirert av den amerikanske bønnekaffen, "Eight O'Clock". Dette er et av kolonialhandelens aller eldste varemerker og i mellomkrigstiden var det verdens mest selgende kaffemerke. 

Berent var aktiv med å formidle sin kaffekunnskap og observasjoner med familien i Norge. På grunn av Berent's lidenskap for den perfekte kaffekoppen kan vi mye om gode drikkenes og aromatiske blender og kaffetyper. Det er Berent som rådet Friele å undersøke kaffeområdet Mina Gerais, hvor vi i dag får den beste Brasilianske kaffen. 

Sterke Brasilianske bånd

Kaffenerden, Berent Friele sin ferd endte ikke i USA. Han ble oppdaget av den legendariske finansmannen, senere Amerikas visepresident, Nelson Rockefeller og ble hans investeringsrådgiver i 1945. Dette markerte slutten på kaffe-epoken til Berent, og var en idealistisk gjerning, ettersom han sa fra seg ansvaret som verdens største råkaffe innkjøper, for å arbeide med utviklingsprosjekter i Latin-Amerika.