Hvordan bor kaffeplukkere?

Hvordan bor kaffeplukkere?

Fra bønne til kopp: I innhøstingsperioden er mange kaffefarmer avhengig av å ansette sesongarbeidere. Sertifiseringsprogrammet til Utz Certified ivaretar at disse arbeiderne får gode  arbeids- og boforhold.

Les mer

Opplev FrielesVerden

Kaffe vokser i bær på trær langs ekvator. Hver avling av kaffe har en unik smak akkurat som vin. I tillegg fremhever et hvert lands jordsmonn en distinkt smak. Friele Frokostkaffe er f.eks. en blend som består av unike smaker fra en rekke forskjellige land. Klarer du å definere hver smak?

Les mer om våre kaffeland

En stor bit av kaken

En stor bit av kaken

Publisert: 10. mai 2013

Vinneren av TV-serien «Hele Norge baker», Ida Gran-Jansen gir deg tips til hvordan du kan bli en vinner når det skal serveres kaker og kaffe til sesongens store festdager.

Tekst: Christina Sundli-Härdig/Cox Bergen
Foto: Ida Gran-Jansen

– Jeg tror jeg aldri har hatt det så gøy som under TV-innspillingen. Det var veldig stressende å jobbe under tidspress, men gurimalla så gøy, sier den ferske vinneren som har laget tre egenkomponerte festkaker til friele.no sine lesere.

Norges beste amatørbaker

Ida har gjennom ni episoder av TV-serien laget fristende bakverk, og til slutt sikret hun seg tittelen som Norges beste amatørbaker. På bloggen hennes, www.cakeplease.no kan man sikre seg oppskrifter, og se hvordan hun klarte å sikre seg deg gjeve tittelen. En del av hemmelighetene til å bli en vinner på kake-bordet er å ha riktige hjelpemidler.

 

Riktig utstyr og ”hemmelige” ingredienser
På sitt eget kjøkkenet er det hennes elskende KitchenAid-maskin som er den viktigste medhjelper.

– KitchenAid-maskinen er super å bruke og den ser i tillegg fin ut på kjøkkenbenken. Jeg anbefaler også å gå til innkjøp av gram-måler og måleskjeer. Slikkepott er noe jeg ikke hadde greid meg uten. Enten det er til å skrape ut det siste i bollen, eller å vende marengs som man ikke skal slå luften ut av, sier hun og forteller om hvilke ingredienser som gjør den store forskjellen i bakst.


– Vaniljestang, kanel og friske bær. Vaniljestang gir så mye mer smak enn vanlig vaniljesukker. Man får en dyp og god vaniljesmak når du bruker frøene. Bær i sesong både skikkelig godt og lekkert.


Generalprøve på kjøkkenet
Ida anbefaler å ”prøvebake” kaken før den skal serveres slik at du er sikker på at den er god. Hun ler når hun fortelle om en selvopplevd historie.

– Det har vært mye prøving og feiling opp gjennom. Det er ikke slik at alt jeg baker blir perfekt. Jeg husker for en del år siden da jeg skulle bake en sjokoladekake i bursdagen til broren min. Den så supergod ut og alle gledet seg til å hive seg over den. Men sjokoladekremen smakte bare smør. Det var en skikkelig skuffelse, sier hun.

I tillegg til å ha laget oppskrifter på ostekake med bær, blåbær-cupcakes med sitronfrosting og sjokoladekake med bringebær og salt nøttekaramell, har Ida gitt oss tips underveis om hvordan vi skal lykkes med kakene. Og egne tips til hvordan vi kan lykkes med sommer-kakene.


Kake til kaffe, og kaffe i kaken.
Ida sin absolutte favorittkake er ostekake eller pasjonsfruktkake. Når hun skal kose seg bakst drikker hun ofte kaffe, og litt av kaffen ender gjerne i kakerøren.– Jeg så heldig å ha en kaffe-maskin, så den er absolutt en favoritt. Kaffe er veldig godt til søte kaker. Kaffe er jo litt bittert så derfor komplementerer smakene godt med hverandre. Men kaffe er ikke bare godt å drikke til kaker, det er også veldig godt i kaker. Sjokoladekake med kaffesmak er jo så godt. Eller iskrem med kaffesmak, frister hun.

Nå er drømmen til den nye kjendisbakeren å kunne leve av bake-hobbyen. Hun kunne også tenkt seg å ha et bake-program på TV eller å åpne et lite konditori. Vi får med andre ord oppleve flere søte overraskelser fra Ida fremover.

FAKTA:

Navn: Ida Gran-Jansen   

Alder: 25

Aktuell med: Vinner av «Hele Norge baker» på TV 3.

Yrke/studier: Utdannet dyrepleier. Tar nå en bachelor i økonomi.

Bor: Vestkanttorget i Oslo


For mer inspirasjon kan du besøke hennes egen bakeblogg: www.cakeplease.no