– Kaffeblandingens venn

Brasil

Kaffeblandingens venn

Med en andel på nærmere 45 prosent av markedet, er Brasil verdens ledende kaffeprodusent - en posisjon landet har hatt de siste 150 årene. Den brasilianske kaffen er mild på smak og brukes gjerne i kaffeblandinger.

SmaK

SmaK

Som følge av blant annet klima og dyrkingsmetoder, har kaffen fra Brasil en mild og søtlig smak med lite syre.

Det meste av det vi kjenner som brasilkaffe er blandingssorter som brukes som grunnelement i videre blandinger. Selv om Brasil også dyrker Robusta-varianter, er det Arabica-kaffe som utgjør hovedvekten (80 prosent) av produksjonen. 

Den beste kaffen
"Den beste kaffen finnes i området rundt Pocos de Caldas" skal Berent Friele ha betrodd sin "nevø" Herman. Denne kaffen er søt, har god fylde og høy syrlighet.

Dyrking / Prosess

Dyrking / Prosess

Mens flere av de viktigste kaffeproduserende landene dyrker kaffe i fjellsider høyt over havet, ligger Brasils plantasjer ofte i flatere og lettere tilgjengelig landskap.

Kaffen kan derfor flere steder høstes maskinelt, og det betyr en mer effektiv produksjon. En maskin erstatter 100 kaffeplukkere.
I den videre foredlingen brukes forskjellige metoder. I Brasils klima, med tydelig avgrensede regntider og tørre perioder tørkes vanligvis hele kaffbæret etter innhøsting.
71 prosent av de brasilianske kaffefarmene er mindre enn 10 hektar - altså relativt små. Mens enkelte av de større farmene selger sin kaffe direkte til utenlandske kaffehus, organiserer mange av småbøndene seg i kooperativer som håndterer det videre salget til agenter og eksportører. 

Kaffehuset Friele og Brasil

Råkaffeinnkjøper Bernt Tveitsme og Birgitte Friele på kaffesmaking i Santos, Brasil.

Kaffehuset Friele og Brasil

Kaffehuset Friele har handlet kaffe fra Brasil i mer enn 150 år og kjøper hvert år ca 6 mill kg herfra.

Kaffe fra Brasil utgjør nær halvparten av all kaffen i Frieles blandinger, og brukes i blandinger som Friele Frokostkaffe, Krone og Café Noir. Brasil har vært Frieles viktigste kaffeleverandør i 150 år, og familieselskapet B. Friele & Sønner AS, har kjøpt seg inn i to kaffefarmer; Irarema og Ipanema. Farmene ligger 1000 til 1300 meter over havet sør i staten Minas Gerais. Ipanema er et av verdens største kaffefarmer.

Les også reisebrev fra administrerende direktør Olav Munch - Observasjoner fra Brasil.

kaffe fRa Brasil

Classic

Fyldig & rund

Les mer

Classic

Friele FroKostKaffe Original

  • Fylde: 6 / 12
  • Syrlighet: 6 / 12
  • Brennegrad: 6 / 12

Les mer

Friele FroKostKaffe Original

Friele Frokost Presskanne Spesial

  • Fylde: 7 / 12
  • Syrlighet: 5 / 12
  • Brennegrad: 7 / 12

Les mer

Friele Frokost Presskanne Spesial

Barista Espresso

  • Fylde: 8 / 12
  • Syrlighet: 8 / 12
  • Brennegrad: 6 / 12

Les mer

Barista Espresso

Colombia Pitalito

  • Fylde: 6 / 12
  • Syrlighet: 8 / 12
  • Brennegrad: 5 / 12

Les mer

Colombia Pitalito

illy kapsler lungo

Les mer

illy kapsler lungo

illy kapsler mediumbrent

Les mer

illy kapsler mediumbrent

illy kapsler mørkbrent

Les mer

illy kapsler mørkbrent

Ipanema Bourbon

  • Fylde: 10 / 12
  • Syrlighet: 3 / 12
  • Brennegrad: 8 / 12

Les mer

Ipanema Bourbon

Brazil

Les mer

Brazil

Friele Educational and Cultural Centre

Friele Educational and Cultural Centre

Dette er et samlingssted for ca. 400 barn i området rundt Pocos de Caldas i Brasil. Det er et senter for undervisning, kulturelle aktivit...

Les mer om Friele Educational and Cultural Centre

"Mitt hus, mitt Liv"

"Mitt hus, mitt Liv"

Boliger er en mangelvare i Brasil og mange må bo i slummen, eller såkalt favelas. I området ved kaffefarmen, Irarema, har Kaffehuset Frie...

Les mer om "Mitt hus, mitt Liv"

En Ekte Kaffenerd

En Ekte Kaffenerd

"Onkel Berent" er et viktig ankerpunkt i Kaffehuset Friele sin historie. Hans eventyrlyst, kompetanse og sympatiske karisma førte han fra...

Les mer om En Ekte Kaffenerd

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta gode tilbud og siste nytt om kaffe.

Meld på

Informasjon om deg